Ruotsin kehysvaltiorooli Suomen Nato-puolustuksessa on Suomelle erittäin sopiva malli ja alku yhä edelleen syvenevälle Pohjoismaiselle yhteistyölle.
Kyseessä on tärkeä linjaus Naton Pohjoiselle ulottuvuudelle, sillä tämän myötä voimme aloittaa rakenteiden luomisen ja parantaa valmiuttamme. Vastuualueen sijainnista riippumatta, Ruotsi sitoutuu konkreettisesti Suomen ja Nato-alueen puolustamiseen, ja tätä työtä aletaan toteuttaa käytännössä. Tämä tarkoittaa muun muassa materiaali- ja joukkotuotannon perustamista Ruotsiin, jotta läsnäolo voidaan uskottavasti toteuttaa ja ylläpitää myös mahdollisissa pitkäkestoisissa vaikeissa olosuhteissa.
Suomeen tulevat joukot toimisivat Naton eteentyönnetyn läsnäolon eli FLF-mallin mukaisesti (Forward Land Forces). Käytännössä Ruotsin kehysvaltiorooli tarkoittaa sitä, että Ruotsi vastaa puolustuksellisten toimien ylimmästä johdosta ja joukkojen johtamisesta. Myös puolustusvastuussa oleva henkilöstö ja miehistö olisi todennäköisesti pääosin ruotsalaisia.
Nyt kaavailtu FLF-malli on kustannustehokas ratkaisu ja sopii mallina hyvin Suomelle. Meille ei todennäköisesti tule pysyviä suuria joukkomääriä, vaan joukkojen läsnäoloa voidaan skaalata turvallisuustilanteen mukaan. Malli ei siis olisi samanlainen kuin esimerkiksi Virossa. Eteentyönnetyllä läsnäololla luomme kuitenkin rakenteet sille, että voimme nopeasti lisätä valmiutta ja nostaa hyökkäyskynnystä Naton pohjoisilla alueilla.
Tänään tehyt poliittinen linjaus on jatkoa hyvin sujuneelle yhteistyölle. Nyt yhteistyö alkaa laajeta ja tuo lisäturvaa koko Pohjolaan. Konseptin rakentaminen jatkuu ja toivottavasti mahdollisimman pikaisesti myös työ sopimuksen käytännön toteuttamiseksi.
Jätä kommentti