Paikallisen sopimisen laajentaminen on pitkään kaivattu ja oikeudenmukainen uudistus, joka tuo joustavuutta työmarkkinoille. Orpon hallituksen esitys laajentaa sopimismahdollisuuden kaikille yrityksille riippumatta siitä, ovatko ne järjestäytyneitä vai eivät. Tämä poistaa pitkään vallinneen epätasa-arvon, jossa järjestäytymättömät yritykset ovat olleet työehtosopimusten suomien paikallisen sopimisen mahdollisuuksien ulkopuolella.
Nykytilanteessa merkittävä osa paikallisista sopimuksista on täytynyt tehdä ammattiliittoa edustavan luottamusmiehen kanssa. Tämä on antanut liitoille suuren vallan neuvottelupöydässä ja estänyt paikallista sopimista yrityksissä, joissa sellaista ei ole. Hallituksen esityksen myötä työntekijät voivat jatkossa valita edustajakseen myös liittoon kuulumattoman luottamusvaltuutetun, mikä lisää joustavuutta työpaikoilla. Tämä parantaa siis erityisesti järjestäytymättömien yritysten työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia.
Paikallinen sopiminen tapahtuu edelleen työehtosopimusten puitteissa, eikä työnantajilla ole vapaita käsiä heikentää työntekijöiden työehtoja. Sopiminen mahdollistaa joustavuuden vain niissä asioissa, joista työehtosopimuksissa on annettu tähän mahdollisuus. Uudistuksella parannetaan yritysten kilpailukykyä ja tuetaan tuottavuuden kasvua.
Hallituksen esitys tukee erityisesti pk-yrityksiä, jotka ovat aiemmin olleet paikallisen sopimisen ulkopuolella. Pienille ja keskisuurille yrityksille joustavat työehdot ovat tärkeitä niiden toiminnan sopeuttamiseksi markkinatilanteen muuttuessa. Paikallinen sopiminen antaa näille yrityksille mahdollisuuden reagoida nopeammin muuttuviin olosuhteisiin ja säilyttää työpaikkoja myös taloudellisesti vaikeina aikoina.
Uudistuksen tavoitteena on lisätä työnantajien ja työntekijöiden välistä vuoropuhelua työpaikoilla. Onnistunut paikallinen sopiminen perustuu luottamukseen ja avoimeen tiedonkulkuun, mikä parantaa työpaikan ilmapiiriä ja lisää kaikkien osapuolten hyvinvointia. Hallitus selvittää myös henkilöstön hallintoedustuksen vahvistamista, jotta paikallinen sopiminen olisi mahdollisimman tehokasta.
Uudistus on merkittävä edistysaskel Suomen työmarkkinoiden joustavuuden ja yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi. Paikallisen sopimisen laajentaminen antaa työntekijöille mahdollisuuden vaikuttaa omaan työhönsä ja työehtoihinsa, samalla kun se tarjoaa yrityksille keinoja mukautua nopeasti muuttuviin olosuhteisiin. Hallituksen esitys paikallisen sopimisen laajentamisesta on askel kohti yhdenvertaisempaa ja tehokkaampaa työelämää, joka myös tukee Suomen talouden kestävää kasvua.
Uudistusta on kannatettava, sillä se tasoittaa yritysten välistä pelikenttää, lisää vuoropuhelua sekä parantaa tuottavuutta.
Jätä kommentti