Suomen talouden hoidossa tarvitaan nyt ryhtiliikettä. Seuraavan hallituksen on aloitettava pitkäjänteinen talouden tervehdyttämisohjelma, jolla suomalainen hyvinvointiyhteiskunta voidaan vielä pelastaa. Tulot ja menot tasapainoon, verotus ihmisille ja yrityksille kannustavaksi, velanoton vaihtoehdoksi uutta tulovirtaa, investointeja ja kasvua. Tulevaisuuden pitää kipinöidä toivoa, ei tuskaa.
Kuluneella vaalikaudella on otettu lisää velkaa yli 40 miljardia, josta noin kolmannes on mennyt koronan hoitoon ja toinen kolmannes Ukrainan sodan aiheuttamiin menoihin. Jäljellä olevaa kolmannesta on käytetty lähinnä syömävelkaan ja esimerkiksi tulevaisuutta sekä työllisyyttä hyödyttävät investoinnit on unohdettu. Vastuuton velanotto aloitettiin jo ennen pandemiaa ja sotaa. Velanoton vähättelylle tarvitaan nyt stoppi.
Nyt onkin aika rakentaa kokonaistalouden kasvua. Vasta sen jälkeen on varaa hyvinvointivaltion kasvaviin sosiaalimenoihin, koulutukseen ja muihin tärkeisiin julkisen talouden menoihin. Huomio on kiinnitettävä vahvasti valtion tuloihin ja niiden kasvattamiseen. Kurssin kääntämiseen täytyy sitoutua, jotta vaikeimmilta menoleikkauksilta voidaan välttyä.
Talous kasvaa ja ihmisten elintaso nousee, kun täällä kannattaa yrittää, investoida ja työllistää. Siksi yrityksille on tarjottava kannustavaa, vakaata ja ennustettavaa toimintaympäristöä sekä kohtuullista verotusta. Sama koskee tietysti työntekoa. Suomi pärjää, kun täällä kouluttaudutaan ja tartutaan työtarjouksiin. Työntekemisen on oltava kaikille niin kannustavaa, ettei sen vastaanottamista tarvitse hetkeäkään epäröidä vaihtoehtona kotiinjäämiselle. Nyt me olemme jääneet kaikesta tästä jälkeen verrattuna esimerkiksi muihin Pohjoismaihin.
Uutena ilmiönä Suomessa on hiljattain havaittu työssäkäyvien köyhyys ja se on huolestuttavaa. Kaikesta työstä on maksettava sellaista palkkaa, jolla pärjää. Sopivan palkkaverotuksen lisäksi taloudesta on huolehdittava myös siten, etteivät kustannukset karkaa ja inflaatio pysyy pienenä. Pelkästään energian ja ruuan hintojen nousu on jo nyt ajanut monet ihmiset ahtaalle, hätähuutoviestejä tulee päivittäin.
Vastuulliseen taloudenhoitoon siirtyminen ja hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen on tärkeää siksikin, etteivät seuraavat sukupolvet joudu maksumiehiksi. Sellaista taakkaa en ainakaan omille lapsilleni halua jättää. Valtion talous on laitettava kuntoon ja tasapainoon.
Jätä kommentti