Sote-uudistus on työn alla ja valinnanvapaudesta puhutaan paljon. Tavoite on saada ihmisille hoitoa ja apua nopeammin ja paremmin. Asia ei ole mitenkään uusi, sillä valinnanvapaus on jo niillä, joilla on paksu lompakko, vakuutus tai työterveyshuolto. Nyt tarkoitus on saada yhtä hyvä hoito kaikille suomalaisille varallisuudesta tai asemasta riippumatta. Erikoista keskustelussa on se, että ne jotka kovimmin haluavat estää valinnanvapauden ulottamisen kaikelle kansalle ovat mm. SDP:läisiä kellokkaita joilla valinnanvapaus itsellään jo on
On tärkeää, että sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita tuottavat myös yritykset ja järjestöt eikä vain julkisesti järjestetty organisaatio. Kun on valinnanvaraa voi valinnanvapauskin toteutua.
Edelleen, nobelisti Bengt Holmström totesi puheessaan eduskunnassa 29.3.2017, että kilpailun lisääntyessä kustannukset alenevat ja laatu paranee. Tämä on yleisesti hyväksytty talouteen liittyvä tosiasia. Voimme olettaa, että sote-uudistuksen myötä tuleva valinnanvapaus lisää kilpailua ja nopeuttaa tutkimuksiin sekä hoitoon pääsyä.
Moni on huolestunut, että yksityiset yritykset kaappaavat sote-markkinat ja vievät rahat. Kun katsoo tilastoja yksityisten toimijoiden osuudesta Suomessa, havaitsee, että tällainen pelko on varsin kaukaa haettu.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan yksityisten yritysten ja kolmannen sektorin toimijoiden osuus julkisen perusterveydenhuollon ostoista on vuonna 2014 ollut n. 5,4%. Luku on hämmästyttävän pieni eikä lainkaan riittävä jotta kilpailua syntyisi kirittämään myös julkisia toimijoita. Suurin osuus on ollut Pohjois-Karjalassa, 10,6%.
Etelä-Karjalan Eksoten edelläkävijyys on historiaa, sillä Eksoten alueella luku on maan surkein: 2,5%. Onko niin, että Etelä-Karjalassa Eksote on rakentanut tietoisesti monopolia, sillä alueen liiketoimintaympäristön mahdollisuudet ovat muutoin hyvät? Miksi muiden tuottajien osuus on Etelä-Karjalassa näin mitätön? Voiko olla, että tilaajan ja tuottajan ollessa sama organisaatio toiminta kääntyy helposti sisäänlämpiäväksi?
Kun julkisen sektorin osuus on siis lähes 95% sote-palveluista, täytyisi sen toiminnan olla todella surkeaa jos kaikki potilaat siirtyisivät yksityiselle sektorille hoitoon valinnanvapauden myötä. Kannattaa muistaa, että julkisella puolella on kaikki mahdollisuudet pärjätä kilpailussa itsekin.
Vielä ei olla yksityiskohtaisesti sovittu, millä tavoin sote-uudistus etenee. Jos jostain voi olla varma, niin siitä, että sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilla tulee riittäämään töitä, oli työnantaja sitten julkinen taho tahi yritys.
Jätä kommentti