Alkoholilain uudistaminen on tänään (31.5.2017) ainakin väliaikaisesti karahtanut kiville.
Noin vuosi sitten, 19.5.2016 hallituspuolueet sopivat alkoholilain uudistuksen sisällöstä. Tuolloin tehtyyn sopuun kuuluu mm. 5,5 % juomien myynnin salliminen myös muualla kuin Alkossa sekä niin sanottu valmistustapaneutraliteetti.
Viimeksi mainittu tarkoittaa, että ruokakaupassa voisi myydä myös tislaamalla valmistetusta alkoholista tehtyjä long drink -juomia (esimerkiksi aito Lonkero). Tällä hetkellä laki sallii ainoastaan käymisteitse valmistettua alkoholia sisältävien juomien myynnin maitokaupoissa. Tämä on keinotekoinen rajoite, jota jopa Valvira vastustaa.
Näiden kahden ison muutoksen lisäksi on tarkoitus merkittävästi vapauttaa anniskelua ravintoloissa ja purkaa ravintoloiden toimintaa haittaavaa byrokratiaa.
Erilaisia näkemyksiä on ollut lähinnä maitokaupoissa myytäväksi sallittujen juomien tilavuusprosentista ja valmistustapaneutraliteetista.
Käsityöläispanimoiden ulosmyyntioikeutta aina 12 prosenttiin asti koskevan EU-notifikaation hakeminen on kestänyt kuukausikaupalla ja niinikään esitykseen STM:ssä tehtyjen ennaltasopimattomien lisäysten poisneuvottelu on ottanut aikansa. Siksi vuosi on ehtinyt kulua eikä asiassa olla päästy ratkaisuvaiheeseen.
Toukokuussa 2016 siis hallituspuolueet paiskasivat kättä ja sopivat esityksen eteenpäin viemisestä em. sisällöllä. Tuolloin asia käsiteltiin hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä ja kaikki kannattivat sitä. Keskustapuolueen eduskuntaryhmässä asiasta järjestettiin jopa äänestys, jossa 2/3 edustajista kannatti alkoholilain uudistamista kuvatulla tavalla.
Asian eteneminen karahti kiville Keskustan alettua nyt vaatia uusia muutoksia jo sovittuun esitykseen ja menettelytapoihin sen läpiviemiseksi. Kokoomuksen näkemys on, että uudistuksesta on jo yhdessä sovittu ja se on vietävä läpi sovitun mukaisena.
Olen ollut näihin päiviin asti siinä käsityksessä, että Keskustan kanssa sovittu asia pitää. Kun pannaan kättä päälle, niin asiasta pidetään kiinni, vaikka se ei niin mieluisa itselle olisikaan. Jos alkoholilain uudistaminen ei etene, on tätä käsitystä tarkistettava.
Tämä hanke on saanut jo farssin piirteet. Voivatko hallituspuolueet jatkossa sopia isommistakaan asioista jos tällaisissa pienissäkin asioissa johdonmukaisuutta on etsittävä suurennuslasilla?
Alkoholilain uudistaminen on vietävä läpi 19.5.2016 tehdyn sovun mukaisesti. Asialla on kiire, jotta esitys saadaan eduskuntaan ennen kesätaukoa. Eduskuntaryhmien puheenjohtajajat, takaisin neuvottelupöytään, mars!
Jätä kommentti